Det kan kännas konstigt att tänka på sitt testamente, men det är lika bra att ta tag i det tidigt så får man det gjort. Även om det känns konstigt att planera för något som händer efter ens död så är det oftast smart att börja tänka i dessa banor redan när man tänker klart, så att säga. Ett testamente som är färdigt är alltid skönt att ha.

Det är faktiskt ganska komplicerat att skriva ett testamente. Det kan verka enkelt, att man bara behöver skriva ned hur man vill att ens tillgångar ska fördelas när man har dött. Speciellt enkelt kan det kännas efter att man sett någon tv-serie eller film där någon lämnat efter sig ett brev där denne skrivit någonting som omkullkastar hela barnaskarans planer för arvet. Men så enkelt är det alltså inte, utan snarare tvärtom. Visste du till exempel att du inte kan testamentera bort allting du äger till ett kattpensionat, eller kanske inte ens hälften av det du äger till den där biståndsorganisationen som du älskar så mycket.

Om du planerar att skriva ditt testamente så rekommenderas du att ta hjälp av någon som är duktig på området, helst någon som jobbar med saken. Är du förmögen eller förväntar dig att det kan bli krångel med arvtagare så gör du bäst i att ta hjälp av en advokat med erfarenhet inom skrivning av testamente. Gör du det så vet du att allting står rätt till och kan sova gott resten av livet.

Ett annat sätt att försäkra att sina egendomar går till rätt hand än att skriva testamente är att skriva ett gåvobrev. Om du vet att exempelvis din fastighet ska gå till din bror så kan du smidigt skriva ett gåvobrev om detta. Men också här, precis som vid skrivning av testamente, rekommenderas att du tar professionell hjälp.

Testamente

Testamente

One thought on “Testamente

  • 11 May, 2017 at 21:12
    Permalink

    Hur kommer det sig att ni (vem det nu är) utlyser sig till tankesmedja för Svenska Kyrkan. Jag är medlem, jag har inte bejakat er att vara min tankesmedja? Konstigt tycker jag?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *