För de som inte är så vana vid att gå till kyrkan, men som ändå funderat på att göra det till påsk, kommer härmed en liten beskrivning på vilka dagar runt påsk som handlar om vad.

Påsken är kyrkans viktigaste och mest betydelsefulla helg. Det handlar ju om att Jesus dog på korset, besegrade ondskan och återuppstod till livet. Det är återuppståndelsen som betyder allt. Nu har inte längre ondskan och döden någon makt över oss.

Palmsöndagen

Påskhögtiden börjar söndagen innan själva påskhelgen. Det är palmsöndagen som sätter igång något som inom Svenska kyrkan kallas stilla veckan. Det är denna söndag som vi tänker på och berättar om när Jesus red in i Jerusalem för att fira den judiska påsken med sina lärjungar. Han togs emot som en kung och folket viftade med palmblad och sjöng Hosianna. Inom några dagar skulle samma människor ropa på hans avrättning.

Skärtorsdagen

Den kommande torsdagen tänker vi och berättar om den kväll då Jesus äter middag med sina lärjungar för sista gången. Det är här han instiftar nattvarden, som ett sätt att minnas honom när han har gått bort. Jesus vet att han ska avrättas. Efter middagen när Jesus är med sina lärjungar i Getsemane trädgård grips han av romerska soldater efter att Judas har avslöjat för dem var han finns.

Långfredagen

Under fredagen förhörs Jesus av Pontius Pilatus och torteras på ett makabert sätt. Pontius Pilatus fattar efter mycket om och med beslutet att Jesus ska dömas till döden. Detta eftersom han gjort anspråk på att kallas judarnas kung. På ett kors hängs Jesus upp, ett klassiskt romerskt avrättningsredskap. Jesus dör ovanligt snabbt för att bli avrättad på ett kors. Han begravs under kvällen.

Påskdagen

Jesus uppstår denna dag från döden. När några kvinnor kommer till graven är den stora stenen som låg för ingången bortrullad. Och Jesus är försvunnen. En ängel berättar att Jesus har återuppstått och undrar varför ni letar efter de levande bland de döda.

Annandag påsk.

Under denna dag visar sig Jesus återigen för sina lärjungar på olika sätt.

Det finns många stunder att besöka kyrkan under denna högtid. Ta kontakt med din församling för att få reda på mer. Gud välsigne dig!

Påskhögtiden