Samtidigt som rekordmånga säger upp sitt medlemskap och lämnar Svenska Kyrkan finns det ändå ett ganska stort intresse för besök. Speciellt under vissa högtider. Under första advent blir kyrkorna runt om i Sverige smockfulla. Samma sak gäller på julnatten.

Vad är det som drar folk till kyrkorna under dessa dagar? Är det så att det någonstans finns en tro hos dem, och att de utan att behöva förklara sig besöker kyrkan när det är vanligt. Man vill hoppas så, men det är antagligen inte alltid svaret. Kultur och tradition sitter väl ingrott i svenskars hjärtan, och där har Svenska Kyrkan och kyrkbesök under vissa datum länge funnits. Men det är en fantastisk tradition och en kultur vi välkomnar i kyrkorna.

Även om vindar av förändring blåser, där skolavslutningar i kyrkan ska förbjudas, där röster hörs om förbud mot religion i unga åldrar och där många vill neutralisera religion på olika sätt, så är ändå kyrkor en välbesökt plats när det räknas som mest.

Kyrkobesök vid jul