Kyrkan förknippas ofta med högtider som bröllop och dop, samt begravningar. Det är lite tråkigt att det har blivit så. Men faktum är att de flesta svenskar inte går i kyrkan förutom när det är högtider eller när någon milstolpe i livet kommer upp, så som bröllop eller begravning.

Olika sorters begravningar

Har du hand om begravning för någon finns det mycket att tänka på. Det finns nämligen för det första två olika slags begravningar. Något som sker utan kyrkans ramar är borgerlig begravningscermoni. Den kan vara helt neutral i det religiösa seendet. Den behöver inte vara det, men önskas det så går det att ha det så. Här planerar de efterlevande ganska fritt vad som ska ske och hur begravningen ska se ut. Enligt lagen får det dock inte förekomma något som strider mot förättningens helgd och allvarliga innebörd.

Det andra sättet att ha en begravning på är en vanlig, klassisk begravningscermoni i Svenska kyrkan. Här följer begravningen Svenska kyrkans egna ordning och ritual. Det kallas en begravningsgudstjänst och kan inte vara religiöst neutral. Begravningen leds dessutom av en präst från Svenska kyrkan. Det är alltså inte lika fritt som under en borgerlig begravning, men önskemål får absolut förekomma. Val av musik och liknande görs av prästen tilsammans med de efterlevande. I det stora hela ser begravningarna relativit lika ut, men vissa skillnader finns alltså.

Det finns annat man måste fundera över och bestämma sig för inför en begravning. Vilka som ska hålla tal, hur många tal som ska hållas och vad de ska innehålla, vilka låtar som ska spelas och sjungas, placering av besökare i kyrkan, hur kistan eller urnan ska se ut, vilka böner och verser ut psalmboken ni önskar. Gravstenar och gravar behöver också bestämmas samt på vilket sätt gravsättningen ska ske på. Det är ibland mycket att tänka över och det är ofta ganska tungt att ta tag i dessa frågor, speciellt om den bortgångne är nära.

Minnesstund för den bortgångne.

Det är inte bara begravningen i sig som måste tänkas över och planeras när någon gått bort. Det är väldigt vanligt att det sker en såkallad minnesstund efter begravningscermonin. Detta är det de efterlevande som bjuder in till. Man har detta för att hedra den bortgångne, men den största anledningen brukar egentligen vara att träffa nära och kära och dela minne samt prata av sig lite mer avspänt. Detta brukar vara en viktig del av begravningen för de efterlevande.

Det är tunga frågor och svåra val som dyker upp alldeles för tätt inpå bortgången, och hjärtat kan vara mycket tungt vid sådana här tillfällen i livet. Orken och kraften kanske helt enkelt inte finns där för att klara av det.

Vi på Kyrkans Framtid rekommenderar Liljengrens Begravningsbyrå som finns i Göteborg och Jönköping. På Liljengrens Begravningsbyrå sätter de mötet och den personliga integriteten högt. De har kostnadsfria, personliga möten både i ditt hem och på deras begravningsbyrå. I storstädernas vimmel är de med deras önskan att uppfylla dina önskemål ett utmärkt alternativ.